Velkommen til Demenskor

Demenskoret er et kor for personer med demens. Å synge sammen bidrar til fellesskap og mestringsfølelse. Gjennom dette fellesskapet kan vi føle på anerkjennelse og få bekreftelser på at vi alle er mer enn bra nok akkurat som vi er.

Øvingsplan 2024 (DOCX, 38 kB)

Korøvelser

Demenskoret øver 1,5 timer inkludert kaffe og kake.  

Øvelsene gjennomføres av frivillige der flere av oss har bakgrunn og utdanning innen musikk og helse. Dirigent blir Gunhild Wichmann. Stina Wichmann Skaaden, musikkterapeut, blir musikalsk leder og akkompagnatør. Trude Wichmann, Jeanette Ringvoll Wærsted, Torhild Høgmoen og Gisle Skaaden er med som musiker, ledsagere og støtte.

Påmelding

Koret har 15 plasser. Påmelding og spørsmål stilles til hjemmetjenesten i Krødsherad eller demenskoordinator Martine Eriksen, mobil 91241088 eller mail martine.eriksen@krodsherad.kommune.no

Ved påmelding skriver pårørende og kormedlem en kort liste over musikk og artister som kormedlemmet liker godt. Dette er viktig for å sikre at alle kormedlemmer kjenner igjen sangene vi synger.

Kormedlemmer må ha med seg ledsager på øvelse. Hvis det er vanskelig å skaffe ledsager, kan vi være behjelpelig med dette. Dette kan dere gjerne ta opp i forbindelse med påmelding.

Oppstart

Demenskoret startet opp høsten 2023.

Samarbeid kommune og frivillighet

Koret er tuftet på frivillig arbeid og settes i gang på initiativ fra Trude, Gisle, Jeanette, Gunhild og Stina, men arbeidet skjer i tett, faglig samarbeid med Sigdal kommunes demensteam og demenskoordinator Siri Merethe Nilsen, samt Krødsherad kommunes hukommelsesteam og demenskoordinator Martine Eriksen.

Som tidligere nevnt, må kormedlemmer ha med seg ledsager på øvelse. Til deg som kunne tenke deg å være frivillig og ha en slik ledsager- oppgave i forbindelse med korøvelsene, ta kontakt med May Britt Neshagen, telefon 48001615 eller mail may.britt.neshagen@sigdal.kommune.no

Hvorfor synge i kor når du har demensdiagnose?

Å synge i kor når du har demens kan være positivt for

  • Hukommelsen. 
    Musikk trigger hukommelsen, bringer frem gamle minner og gjør det enklere å lære nye ting.
  • Konsentrasjonen 
    Musikk er oppmerksomhetsfangende
  • Motoriske evner 
    Musikk motiverer til bevegelse, noen ganger til og med dans.
  • Språk og stemmebruk 
    Sang trener stemmen og artikulasjon.
  • Sosialt - Å synge sammen og å få en felles opplevelse er sosialt.

Dr. Audun Myskjas boktittel «Hjertet mitt har ikke demens» understreker betydningen av å skape betydningsfulle øyeblikk, skape glede og håp. Å delta i musikk og musikalske fellesskap kan nettopp vekke sansene til live og bidra til å skape slike betydningsfulle øyeblikk. Følelser som oppstår og dannes, huskes og bevares lenge etter en opplevelse, både på godt - og vondt.

Vi i demenskoret er opptatt av kormedlemmenes musikksmak. Vi legger vekt på kartlegging av preferanser, hvilken musikk og hvilke sanger som fenger og treffer deg. Per nå vil det ikke være en systematisert evaluering av effekt, men vi tar gjerne imot tilbakemeldinger fra den enkelte.

Er dette noe for meg?

Hvis du lurer på om dette kan være noe for deg eller noen du kjenner, så kom og bli med på korøving. Det er ingen forutsetning at du har drevet med musikk eller sunget i kor tidligere. Vi veit at ting inntreffer og gjør at du ikke kan stille hver gang. Det er helt greit, men vi ønsker at du prioriterer å komme på øvelsene, for vi trenger akkurat deg og din stemme. Husk å lage en liste over sanger du liker godt når du melder deg på. Vi gleder oss.

Vil du vite mer om demenskor?

Bilde av Jeanette, Hans Ole, Torhild, Stina, Gunhild og Gisle - Klikk for stort bilde

Kontaktinfo

Martine Eriksen
Demenskoordinator
E-post
Mobil 91 24 10 88