Beredskap

Kommunedirektøren er kommunens øverste ansvarlig for beredskap i kommunen.

Bidra til trygghet

God egenberedskap er en investering i trygghet for deg og dine nærmeste. I tillegg bidrar du til at myndighetene kan prioritere dem som trenger mest hjelp. 

Beredskap i Krødsherad kommune

Kommunene har de siste åra fått økt ansvar og oppmerksomhet omkring forebygging og håndtering av kriser. Lovverket er blitt styrket på beredskapsfeltet, men også en rekke store uønskede hendelser i Norge har bidratt til økt fokus på beredskap. Det ser ut til at vi må innstille oss på at klimabaserte hendelser kommer hyppigere enn vi tidligere har regnet med.

Krødsherad kommune yter gjennomgående gode tjenester og det er naturlig nok det som har hovedfokus til daglig. Men det er først når de uønskede hendelsene oppstår at en virkelig kan skille de gode beredskapskommunene fra de ikke fullt så gode. Ved å være godt forberedt kan kommunen og andre samfunnsaktører redusere konsekvensene av slike hendelser.  Ved høy bevissthet og god tilrettelegging kan en i noen grad redusere risikoen for at uønskede ting skjer.

Denne bevisstheten skaper kommunen gjennom risiko- og sårbarhetsanalysen (ROS). Dette er en oversikt over hvilke typer hendelser en må ta høyde for. ROS-analysen peker både på tiltak som kan bidra til å redusere forekomsten av slike hendelser og konsekvensene av dem.

Kommunens beredskapsplan er utarbeidet på grunnlag av ROS-analysen . Her peker kommunen på hva som er tenkt i forkant for å ivareta kommunens ansvar og oppgaver dersom «krisa» rammer oss.
Det er ikke mulig å ha fokus på alt samtidig. Denne planen er ment å være overordnet. Det betyr at den tar for seg hendelser som må håndteres «på kommunalt nivå». De aller fleste uønskede hendelsene skal  håndteres på virksomhetsnivå, i samarbeid med nødetatene og psykososialt støtteteam. Det er hendelser som går utover det den daglige beredskapen kan møte som dekkes av kommunens overordnede ROS-analyse og denne beredskapsplanen.  Det må også foreligge ROS-analyser og beredskapsplaner i virksomhetene for det som kan oppstå i forbindelse med daglig tjenesteyting.

Krødsherad kommune har også lagt opp til å utnytte mulighetene i det digitale krisehåndteringsverktøyet RAYVN. I tillegg disponerer kommunen systemer for befolkningsvarsling, for raskt og effektiv kunne varsle berørte innbyggere eller besøkende der de til enhver tid måtte befinne seg.  

Organisering av beredskapsarbeidet

Kommunedirektøren er kommunens øverste ansvarlig for beredskap i kommunen.

Beredskapskoordinator i Krødsherad kommune er Andrea Syversen.

Mobil: 90414420

Epost: andrea.syversen@krodsherad.kommune.no

Organisasjonskart over kriseledelsen - Klikk for stort bilde

 

Nødnummere og andre viktige telefonnummere

Medisinsk nødtelefon        Legevakt

113                                            116-117

Politi                Brann

 112                    110

Vakttelefoner

Vakttelefoner  
Noresund Legekontor (dagtid 8-15)32 15 09 00
Drammensregionens brannvesen IKS32 04 44 00
Politi02800
  
Teknisk vakttelefon vann og avløp95161682
Midtfylke veterinærtjeneste (trykk på linken) 
Norefjell Nett AS32 14 94 50
  
Alarmtelefonen for barn og unge116111

Andre viktige telefonnummere

Barnevernvakt
Krisesenteret i Hønefoss 
Familievernkontor
Overgrepsmottak ( mot voldtekt) (Sigdal tilhører Drammen)

Atomberedskap

Radioaktiv forurensning og stråling kan gi helseskader. Dersom en atomhendelse rammer oss, vil Kriseutvalget for atomberedskap komme med råd eller pålegg om hvordan vi kan beskytte oss. 

Les råd om hva du kan gjøre ved en atomhendelse på dsa.no (Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet)

Råd ved atomutslipp - hvordan snakke med barna (helsenorge.no)

 

 

Jodtabletter

Det er hver enkelt sitt ansvar å vurdere behov for å ha jodtabletter hjemme. Det vil bli gitt informasjon fra myndighetene hvis/når det er aktuelt å ta jodtabletter.

Kommunen sørger for at det er jodtabletter tilgjengelig på skoler og barnehager.

Her kan du lese mer informasjon om jodtabletter ved atomulykker. (PDF, 251 kB)

Slik får du tak i Jod tabletter i og utenom kommunal åpingstid

Skole og barnehage: Barna vil få jodtabletter i barnehagen og på skolen. Hvis varsel fra Kriseutvalget kommer innenfor kommunal åpningstid, men inntaket av jod skal skje etter åpningstid, vil det bli sendt jodtabletter med barna hjem. Eventuelt levert til foreldrene ved henting av barna.  

Helsestasjon: Foreldre til babyer, gravide og ammende kan i kommunal åpningstid hente jodtabletter på helsestasjonen på Noresund. 

Sundestua på Noresund: Utenfor kommunal åpningstid vil det foregå utdeling av jodtabletter til barn under 18 år, gravide og ammende fra Sundestua på Noresund.  

Kriseinformasjon

Slik varsler vi deg

I en krise som truer liv og helse vil kommunen eller politiet sende ut tekstmelding på mobiltelefon til alle som oppholder seg i det relevante området. Følg instruksjonene som blir gitt i tekstmeldingen. Du kan ikke svare på tekstmeldingen. 

På sikkerhverdag.no kan du lese mer om hvordan du varsles ved en krise

Slik finner du informasjon når en hendelse oppstår

Ved kriser og ulykker er det viktig at du har tilgang på informasjon om hva som skjer og hva du bør gjøre.

Du vil finne informasjon på offentlige nettsider, nettaviser, radio, TV og sosiale medier. Under beredskap eller krig har NRK plikt til å sikre at informasjon fra regjeringa når befolkninga. Plikta gjelder kringkasta radio, altså radio via DAB. NRK P1 er beredskapskanalen. For å kunne motta råd og meldinger via beredskapskanalen NRK P1 bør du ha tilgang til en DAB-radio som også er batteridrevet.

Krødsherad kommune vil fortløpende oppdatere kommunens nettside med informasjon. 

NB! Vær oppmerksom på at du får informasjon fra pålitelige kilder, da noen kan ha egeninteresse av å gi ut feilinformasjon ved en krisehendelse. 

Befolkningsvarsling

Du vil bli varslet via mobilen din hvis det skjer noe viktig. Vi bruker to typer systemer til informasjon og varsling.

Adressebasert varsling

Innbyggere med fast adresse i Krødsherad kommune blir varslet med melding på mobiltelefon.

Systemet styres og administreres av kommunen og brukes til å informere innbyggere om:

  • krisehendelser
  • problemer med vann og avløpstjenesten knyttet til adressen

Lokasjonsbasert varsling

Ved bruk av lokasjonsbasert varsling kan kommunen varsle innbyggere med fast adresse i Krødsherad kommune, eiere av fritidseiendommer og besøkende som oppholder seg i Krødsherad på varslingstidspunktet, med melding på mobiltelefonen. 

Illustrasjonsbilde - Klikk for stort bilde DSB

Nødvarsel på mobil (nasjonalt)

Nødvarsel er en tjeneste fra norske myndigheter. Det betyr at hvis det oppstår en alvorlig situasjon med akutt fare for liv og helse der du er, så kan du få et nødvarsel til din mobiltelefon.

Les om nødvarsel på nodvarsel.no

Oppmøtesteder ved bortfall av strøm og mobilnett (EKOM)

Ved et langvarig strømbrudd og bortfall av elektroniske kommunikasjonskanaler, som telefon og internett, er det viktig at du som innbygger vet hvor du kan henvende deg for å få informasjon fra kommunen, og melde fra om du trenger hjelp fra nødetatene.

  • Dersom du ikke får ringt nødnumrene, på grunn av bortfall av telefonnettet, så vil du kunne oppsøke brannvesen og ambulanse på kommunehuset. Nødetatene vil da være stasjonert på kommunehuset frem til nødnummere er i orden igjen.   

Informasjonskanaler og oppmøtesteder

Dersom informasjon og varsling til befolkningen vanskeliggjøres eller ikke kan utføres tilfredsstillende via digitale kanaler, skal det jevnlig publiseres informasjon på oppslagstavler. Se sted for oppslagstavler i tabellen under.

Aktuelle kanaler for informasjonsdeling ved krisehendelser
Nettside og epost TV og Radio Lokale aviser Oppslagstavler Varsling av innbyggere
Kommunens hjemmeside www.Krodsherad.kommune.no NRK Bygdeposten www.bygdeposten.no COOP Krøderen, 3535 SMS varsling
Kommunens Facebook side NRK P1 Spar, 3536 Noresund
Alle ansatte i kommunen NRK tekst-TV Kiwi, 3536 Noresund
Hovedinngangen ved kommunehuset, 3536 Noresund
Hovedinngangen ved Kryllingheimen, 3536 Noresund

Evakuering

Illustrasjonsbilde - Klikk for stort bilde Ivar Kvaal/DSB

Det er politiets ansvar å evakuere. Får du varsel om å evakuere må du alltid følge politiets instruksjoner. Forlat huset umiddelbart dersom du blir bedt om det. 

Kommunen vil prioritere å hjelpe innbyggere som får hjemmetjenester, institusjonstjenester eller de som ikke har mulighet til å evakuere selv. Det betyr at du er ansvarlig for å ta vare på deg selv så langt det er mulig. Alle som kan, må selv sørge for transport, husly og mat. 

Tenk gjerne igjennom på forhånd hvor du og din familie kan evakuere til. Det kan for eksempel være familie eller bekjente.

Tilfluktsrom

Offentlige og private tilfluktsrom

Offentlege tilfluktsrom er bygget for å kunne gi vern for allmennheten, ved at de menneskene som måtte være i nærområdet, kan søke vern som følge av krigshandlinger. Det er kommunene som eier og holder ved like offentlige rom.

i Krødsherad kommune har vi 1 offentlig tilfluktsrom, dette er ved Krødsherad skole, Krøderen. 

Se offentlige tilfluktsrom i kart på dsb.no

Private tilfluktsrom er bygget og dimensjonerte for å kunne gi vern for de menneskene som normalt oppholder seg på eiendommen der tilfluktsrommet er. De er i privat eie. Eieren har ansvaret for vedlikehold.

Les mer om tilfluktsrom på sivilforsvaret.no

Psykososialt kriseteam

Krødsherad kommune har et Psykososialt kriseteam for å bistå enkeltpersoner eller grupper når en lokal eller nasjonal krise har oppstått.

Om Psykososialt kriseteam

Teamet skal gi psykisk og sosial førstehjelp i en tidsavgrenset periode, og er ment å være et akutt og kortvarig tilbud. Teamet trer inn i stedet for eller som et supplement til de ordinære tjenestene i kommunen, eller til det er etablert kontakt med det øvrige hjelpeapparat når dette er nødvendig.

Det å miste et familiemedlem eller en venn, vil uansett årsak oppleves som en krise for de som stod vedkommende nær.
De aller flest kriser håndteres aller best i relasjoner til mennesker vi kjenner. Det å komme sammen med nære venner og familie, er ofte den aller beste hjelp.

Krødsherad kommunes Psykososiale kriseteam består av en gruppe personer med ulik fagbakgrunn og kompetanse som kan være tilgjengelige i sin fritid. Hvilke personer som til enhver tid er tilgjengelige, vil derfor kunne variere.

Innbyggere som opplever en krise, kan ikke kontakte Psykososialt kriseteamet selv. Psykososialt kriseteam kan utløses av legevakt, kommunalsjef for livsløp eller kommunedirektør.  Innbyggere kan ta kontakt med legevakten på tlf. 116 117

Hendelser som ofte aktiverer psykososialt kriseteam

  • Dødsulykker
  • Drap
  • Selvmord
  • Uventet barnedød
  • Naturkatastrofer som flom, ras, eller annet
  • Store katastrofer som terroraksjonene 22. juli 2011

Hendelser som kan aktivere psykososialt kriseteam

  • Vold i nære relasjoner
  • Seksuelle overgrep
  • Alvorlige og uventede hendelser, isør de som rammer eller involverer barn og unge
  • Persongrupper eller personer som har vært eksponert for traumatiserende sanseinntrykk eller opplevd å være truet på livet (ran, voldtekt, gisseldrama og lignende).
  • Situasjoner med savnede

Hendelser som vanligvis ikke aktiverer psykososialt kriseteam

  • Suicidvurdering
  • Alvorlig sykdom/diagnose
  • Aktuell psykisk sykdom
  • Berusende personer eller rusmisbruk
  • Oppfølgingsbehov hos pårørende ved psykisk sykdom eller rusmisbruk

Kontaktinfo

Krødsherad kommune
E-post
Telefon 32 15 00 00

Adresse: Ringnesveien 10, 3536 Noresund

Åpningstid: Mandag til fredag er servicetorget og telefonen åpen fra kl. 09:00 - 14:00.

Skjema for ris og ros på kommunale tjenester

 

Andrea Syversen
Beredskapskoordinator
E-post
Mobil 90 41 44 20