Skjenkebevilling

Dersom du skal skjenke alkohol må du ha bevilling til dette før du starter opp.

En fast skjenkebevilling kan ikke gis alene, det må også foreligge en serveringsbevilling.

Det er kommunestyret som har myndighet til å innvilge/avslå søknader om skjenkebevilling. Skjenkebevilling tildeles etter en skjønnsmessig vurdering.

Hvem kan søke?

Det kreves uklanderlig vandel fra den som søker om bevilling, personer som har vesentlig innflytelse på virksomheten, samt daglig leder. Les mer om vandel i alkoholloven § 1-7b.

Styrer, stedfortreder og daglig leder

Det er krav om at det oppnevnes en styrer og en stedfortreder for skjenkebevillingen. Begge må være over 20 år og ha bestått kunnskapsprøven i alkoholloven. Serveringsstedet må også ha en daglig leder. Daglig leder må ha bestått etablererprøven for serveringsvirksomhet. Mer informasjon om hva som kreves av styrer og stedfortreder finner du i alkoholloven § 1-7 c. Dersom du ønsker å gjennomføre en kunnskapsprøve, ring kommunens servicetorg på telefon 32 15 00 00 eller send en epost til cicilie.gammenthaler.bosei@krodsherad.kommune.no . Læremateriell kan du bestille på vinn.no.

Pris for fast skjenkebevilling

Bevillingsgebyr beregnes etter satser i alkoholforskriften § 6-2.

Minstegebyret er satt til kr. 6100.

Kommunen kan i særskilte tilfeller bestemme at gebyret skal settes lavere.

I Krødsherad kommune har kommunestyret vedtatt at minstegebyret skal utgjøre 40% av satsen fastsatt i alkoholforskriften § 6-2. 

Dette betyr at dersom omsetningen er lavere enn minstegebyret angitt i alkoholforskriftens § 6-2, vil gebyret være 40% av den fastsatte satsen i forskriften. I 2024 innebærer dette en sats på kr. 2440. 

Dersom omsetningen etter beregning overskrider det fastsatte minstegebyret fra alkoholforskriften, vil bevillingsgebyret beregnes i henhold til forskriftens ordinære satser.

 

Frist for innsending av omsetningsoppgaven er 15. mars 2024.

Omsetningsoppgaven kan sendes inn ved å benytte vårt elektroniske skjema. 

Skjenkebevillingens varighet

Fast skjenkebevilling for alkohol kan gis for perioder inntil 4 år, med opphør senest 30. september året etter at nytt kommunestyre tiltrer. Dette gjelder ikke dersom skjenkestedet får tolv prikker i bevillingsperioden eller får bevillingen inndratt.

Søknad

For å søke om fast skjenkebevilling, må du fylle ut det digitale skjemaet på kommunens nettside. Lenken til skjemaet finner du her digitale skjema.

Søknad om ny/endring av skjenkebevilling

Følgende vedlegg må sendes til kommunen sammen med søknaden:

  • Plantegninger over lokalets skjenkearealer
  • Kopi av skjøte eller leiekontrakt
  • Dokumentasjon på beståtte kunnskapsprøver for styrer/stedfortreder/daglig leder

Det anmodes om at søknaden sendes inn minst tre måneder før man planlegger oppstart. 

Når kommunen mottar søknaden, oversendes den til høringsinstansene for uttalelse. Eventuelle negative merknader vil bli sendt til bevillingssøker for uttalelse. Etter at søknaden er behandlet i kommunestyret, vil søker få tilsendt skriftlig melding om vedtaket.

Skjenkebevilling for en enkelt anledning

Du kan også søke om skjenkebevilling for et enkelt arrangement eller for en bestemt del av året.

Dersom arrangementet er åpent for publikum og du skal selge alkohol til deltagerne, må du søke om skjenkebevilling for en enkelt anledning (evt. for en bestemt del av året). 

En slik skjenkebevilling saksbehandles på samme måte som en vanlig skjenkebevilling og prisen beregnes ut ifra omsetningen på samme måte som ved en fast skjenkebevilling. 

Krav og kjennetegn ved enkeltstående anledning:

  • En skjenkebevilling kan gis for en enkelt bestemt anledning, jf. alkoholloven § 1-6 annet ledd.
  • Bevilling for en enkelt bestemt anledning er først og fremst ment for åpne arrangementer som for eksempel festivaler, vernissasjer eller forestillinger.
  • Bevillingen må knytte seg til en bestemt begivenhet.
  • Det må gis særskilt bevilling for hvert enkelt arrangement.
  •  Det stilles krav om styrer og stedfortreder.
  •  Det er ikke krav om bestått kunnskapsprøve for styrer og stedfortreder jf. alkoholloven § 1-7 c tredje ledd.
  • Søkere vandels vurderes på lik linje med søkere om fast skjenkebevilling.
  • De som innvilges bevilling for enkeltstående anledning må følge de skjenke- og åpningstider som gjelder for skjenkesteder eller søke om endring i bevillingen i forbindelse med den enkeltstående anledningen. Denne endringen vil ha samme varighet som den enkeltstående anledningen. Etter den enkeltstående anledningen så vil den faste bevillingen være gjeldene.
  • Omsetningsoppgave for omsatt mengde alkohol må sendes inn i etterkant av arrangementet.

 

Bevillingen gis normalt ikke for lengre tidsrom enn 14 dager. 

Kravene til uklanderlig vandel er de samme som for fast skjenkebevilling, og søknaden blir sendt til høringsinstansene for uttalelse. 

Det at et arrangement kvalifiserer for bruk av en bestemt bevillingstype, innebærer ikke at det automatisk skal utelukkes fra vurdering for andre bevillingstyper.

For å søke om skjenkebevilling for en enkelt anledning, send e-post til post@krodsherad.kommune.no

Ambulerende skjenkebevilling

Ambulerende skjenkebevilling gis til mindre lukkede arrangementer der man på forhånd vet hvem som kommer, for eksempel private jubileum, bryllup, eller jobbfester.

Krav og kjennetegn ved ambulerende bevilling: 

  • Ambulerende bevillinger er tenkt brukt ved sluttede selskap hvor man på forhånd vet hvem som kommer. F.eks. bryllup, jubileum og mindre jobbfester.
  • Ambulerende bevillinger kan gis for all alkoholholdig drikk, men bare til sluttede selskaper.
  • Det kan gis ambulerende bevilling for alkoholholdig drikk i gruppe 2 og 3 til skjenkesteder som kun har ordinær bevilling for gruppe 1, under forutsetning av at skjenkes til et sluttet selskap.
  • Det stilles i utgangspunktet krav om styrer og stedfortreder, men det kan gis fritak for kravet om stedfortreder.
  • Det er ikke krav om bestått kunnskapsprøve for styrer og stedfortreder.
  • Søkere vandelsvurderes ikke.

 

Med «sluttet selskap» menes at det allerede, og før skjenkingen begynner, er dannet en sluttet krets av personer, som samles for et bestemt formål i et bestemt lokale.

Kretsen av personer må ikke være åpen for utenforstående. Deltakerne må ha en eller annen tilknytning til den eller de som inviterer til selskapet. Det er ikke tilstrekkelig at man før skjenkingen begynner skriver seg på en liste eller kjøper billetter. Det har ingen betydning hvorvidt antallet gjester er begrenset, eller at arrangementet i innbydelsen eller i en annonse er betegnet som «sluttet selskap». Dersom et arrangement for eksempel finner sted i et selskapslokale, må initiativet (invitasjon) komme fra arrangør av arrangementet, ikke fra selskapslokalet.

Både vilkåret om at det må være en enkelt anledning og at det gjelder et sluttet selskap, må være oppfylt for å få innvilget søknad om ambulerende bevilling.

Arrangementer som ikke oppfyller lovens krav til sluttet selskap, er for eksempel:

  • Vanlige medlemsmøter i en forening
  • Sammenkomster for idrettslag, klubber, organisasjoner o.l
  • Studentfester, russearrangementer
  • Kundekvelder, mat- og vin-kurs,  kunstutstillinger, VIP-arrangementer
  • Arrangementer som har begrenset tilgang, men hvor det ikke foreligger nødvendig tilknytning til den/de som inviterer

 

Det understrekes at listen ikke er uttømmende.

Det at et arrangement kvalifiserer for bruk av en bestemt bevillingstype, innebærer ikke at det automatisk skal utelukkes fra vurdering for andre bevillingstyper.

For å søke om ambulerende skjenkebevilling, send e-post til post@krodsherad.kommune.no. Gi en detaljert beskrivelse av arrangementet og legg gjerne ved en skisse over skjenkearealet.