Pent pusset opp: leilighetene i Ringerike krise- og kompetansesenter består av soverom, egne kjøkken og stue.
Ringerike kommune
Beskyttet botilbud når livet rakner
– Vi gir beskyttelse til alle kvinner, barn og menn som er utsatt for vold eller trusler om vold. Da kan de få et beskyttet botilbud her hos oss, sier lederen ved Ringerike krise- og kompetansesenter.
Senteret har 13 rom, med til sammen 30 sengeplasser, og det bor til enhver tid flere mennesker i huset som ikke lenger opplever at det er trygt å bo hjemme.
5.500 overnattingsdøgn i fjor
Tall fra 2024 viser at det i fjor var 5.500 overnattingsdøgn på krisesenteret fordelt på 159 personer. I tillegg kommer alle de samtalene som skjer på dagtid, der mennesker stikker innom for å snakke med fagfolk om vold på hjemmebane. Enten det er fysisk eller psykisk vold. Totalt var det 460 slike samtaler i fjor.
– Det er så mange former for vold. Det er mange som ikke er klar over at det de utsettes for faktisk er vold. Det handler om kontroll, psykisk vold, krenkelser på alle måter eller trusler om vold. Det å gå rundt å kjenne på at du er redd for å si noe feil, redd for å gjøre noe feil, for da kan det skje noe. At det bare ligger og ulmer hele tiden. Jeg tenker at den formen for vold er ekstremt belastende og leve i. Det gjør noe med folk å leve i det i år etter år, kanskje i flere tiår. Når de kommer hit, så er det mange som opplever at de for første gang på lenge, kjenner en ro og en trygghet de knapt har kjent på før, sier Åshild Gjerstad Lad.
Leder for Ringerike krise- og kompetansenter, Åshild Gjerstad Lad.
Ringerike kommune
Om tilbudet
De færreste vet hva som møter en på et krisesenter. Det som ligger i Hønefoss minner om et hjem, eller noen synes kanskje det kan minne om et hotell. Rommene er nyoppussede i delikate farger og en god atmosfære. De som kommer til krisesenteret, får egne rom med bad. I tillegg er det fellesarealer som stue, kjøkken og møterom.
– Vi har det flotteste krisesenteret i Norge, spør du meg! Sier Åshild.
– Her får de som kommer, følelsen av å komme inn i et hjem. Et av barna som var her, sa at han bodde på hotell, på rom 203.
Hva vil du si er noe av det viktigste dere gjør?
– Først og fremst er vi en trygg base for de som trenger oss. I tillegg tilbyr vi samtaler med de som bor her, ulik type oppfølging enten med politiet, NAV eller lege og advokat. Vi bidrar til å kartlegge vold og hjelpe til med veien videre. Her jobber det fagfolk og vi har bemanning 24-7.
Et av få med tilbud til rusmisbrukere
Ringerike krise- og kompetansesenter er et tilbud til innbyggere i Hole, Jevnaker, Krødsherad, Lunner, Gran, Modum, Sigdal og Ringerike. Senteret er et av få i landet som også har et tilbud til mennesker som er i det som kalles aktiv rus. Dette er et prosjekt med støtte fra Bufdir, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.
– Tilbudet er til de som er utsatt for vold i nære relasjoner og som ruser seg, eller har vært i rus, forteller leder for senteret.
Åshild presiserer at det gjelder to rom, i en egen skjermet avdeling og at det ikke er lov å ruse seg på senteret, men de kan komme hit mens de er ruset.
– Disse er avskåret fra de andre som bor her. Dette er et viktig tilbud til for eksempel kvinner i rusmiljøet. Kvinner som lever i konstant vold. Disse kvinnene er mer eller mindre utsatt for vold og voldtekt hele tiden. Vi er veldig stolte av at vi kan tilby dette til dem.
Tilbudet har fått penger fra Bufdir i 2024 og 2025, og forhåpentligvis i 2026.
Her kan du lese mer om Ringerike krise - og kompetansesenter:
Telefon 32 17 06 90
E-post krisesenteret@ringerike.kommune.no
Fine rom for små og store: Bildet er fra et av de fine lekerommene for barna på Ringerike krise-og kompetansesenter.
Ringerike kommune