Feiring av frivillighet, kultur og idrett i Krødsherad

Torsdag var det duket for feiring, heder og ære på Sole Hotel. Rundt 80 fremmøtte var med på frivilligfeiringen som arrangeres for å synliggjøre, anerkjenne, engasjere, inspirere og motivere til frivillighet, kulturelt arbeid og idrett. 

Ordfører Andreas Kagiavas Torp delte ut frivillighetspris, kulturpris og kultur- og idrettsstipend til personer som er nominert av innbyggere, og som utmerker seg innen disse områdene. Krødsherad Frivilligsentral delte ut “Tordenskiolds soldater” til personer som også bidrar sterkt til frivilligheten i bygda. 

Ordfører Andreas Kagiavas Torp talte og delte ut priser - Klikk for stort bildeOrdfører Andreas Kagiavas Torp talte og delte ut priser

Frivillighetsprisen: 

Juryen for frivillighetsprisen, bestående av ordfører, varaordfører, kommunedirektør og leder for frivilligsentralen, fikk inn en rekke gode kandidater å vurdere, men det var en som utmerket seg spesielt, her følger juryens begrunnelse:

-  Mottakeren blir omtalt som en som legger ned mer frivillig arbeid enn de fleste andre i kommunen. Det frivillige arbeidet gjøres på helt eget initiativ, og verdsettes av mange. Området rundt Olberg kirke, K4-huset og hele veien opp mot Spar er til enhver tid velstelt takket være denne personen. Ved behov hjelpes det også til på kirkegården og helt ned til brygga. Dette gjøres sommer som vinter, og med en utrettelig innsats. 

-  Jeg har blitt fortalt at denne personen er en beskjeden type, og jeg skal derfor ikke greie videre ut om hans frivillige arbeid, men heller takke så masse for den innsatsen han legger ned,  Vinneren av årets Frivillighetspris er Bjørn Bergan, sa ordfører Andreas Kagiavas Torp. 

Bjørn kunne dessverre ikke møte, han vil bli kontaktet og vil få tildelt prisen personlig. 

Kultur- og idrettsstipend

-  Hvem som er mottakere av årets kultur- og idrettsstipend er ingen hemmelighet, da dette ble vedtatt i kommunestyret 9. november, men jeg vil likevel si noen ord om mottakerne, sa ordfører Andreas Kagiavas Torp da det var tid for utdeling av kultur- og idrettsstipend. 

-  Den ene mottakeren er 17 år og går andre året på Hvam Toppidrett Golf. Hans mål er å reise til USA og fortsette studier og trening på et golf college der. Jeg ser for meg at Viktor Hovland fort kan få en utfordrer fra Krødsherad, og at vi må forberede oss på å følge med på turneringer utover de sene nattetimer i årene framover. Erik har dessverre ikke mulighet til å være her i dag, men takker for stipendet og er motivert for videre arbeid, sa ordføreren. 

-  Den andre mottakeren er 16 år, går på Oppdal VGS og drømmer om å bli verdens beste alpinist! Kjenner jeg han rett så skal vi ikke se bort ifra at vi må samles foran skjermen alle sammen om noen år når han får både VM-medaljer og OL-medaljer rundt halsen. Han skadet seg stygt i sesongen 21/22, men ble likevel kretsmester i slalåm og storslalåm i 22/23 sesongen, samt 2. plass i både Hovedlandsrennet og Skistar Wintergames i slalåm. Mikkel kunne dessverre ikke være her i dag da han er på tur med skolen, da sesongen er i full gang, men Ellen Arnesen møter på hans vegne, avsluttet ordføreren. 

Einar Grimelid med mottatt diplom - Klikk for stort bildeEinar Grimelid mottok den gjeve kulturprisen.

Kulturprisen 

Kulturprisen kan hvert år deles ut av kommunen for å anerkjenne, synliggjøre og motivere for kulturelt arbeid i Krødsherad. For både kultur- og frivilligprisen, i tillegg til en sum penger, deler kommunen også ut et digital trykk i nummerert opplegg laget av Kristin Lindberg. Kulturprisen er en hedersbevisning til en person, gruppe eller organisasjon som har vist særlig innsats for kulturlivet i Krødsherad. Juryen, bestående av ordfører, varaordfører, kommunedirektør og leder for Sektor Livsløp, har i år mottatt flere gode nominasjoner, men er trygge på sitt valg. 

Ordfører Andreas Kagiavas Torp leste opp juryens begrunnelse for valget:

-  Personen som i år blir gitt kulturprisen er krylling på sin hals og har gjennom hele sitt liv engasjert seg for bydga si, bygdas historie og bygdas tradisjoner. Personen står ikke lengst fram i rampelyset, men engasjementet og innsatsen innenfor et bredt felt av bygdas kulturliv er betydelig. 

Videre sa Torp at - Etterhvert som jeg nå vil lese opp hva personen har drevet med vil nok mange kjenne igjen vinneren av årets kulturpris. Han har vært en aktiv idrettsutøver, særlig innenfor ski, orientering og terrengløp, og var en aktiv maratonløper til han var langt oppe i 60-årene. Han har hatt diverse tillitsverv innenfor idrettslaget og har vært en aktiv folkedanser, amatørskuespiller og ikke minst forfatter og skribent. Han har vært kommunepolitiker i flere perioder og vært leder av småbrukarlaget i Krødsherad, og er per i dag leder av Krødsherad Pensjonistforening.  

Mine damer og herrer, lista kunne fortsatt til langt på kveld, men som dere nå skjønner er mottakeren av årets kulturpris Einar Grimelid. 

 

"Tordenskiolds soldater"

Krødsherad Frivilligsentral delte ut pris til innbyggere som bidrar til frivillighet i bygda.  Jarle Nordby og Synnøve Hegge Særa fikk hver sin “Tordenskiolds soldat” for arbeidet de legger ned. 

Krødsherad kommune gratulerer og ønsker dere alle lykke til videre!

 

 

 

 

Kort om priser og stipendordninger

Frivillighetspris

Hvert år skal det deles ut en frivillighetspris som skal anerkjenne, synliggjøre og motivere frivilligheten i kommunen. 

Prisen skal gis til en person som er bosatt i Krødsherad, lokal forening eller en gruppe, som har utmerket seg med frivillig innsats, engasjement og pågangsmot til det beste for enkeltmennesker og samfunnet. 

Alle kan komme med sitt forslag på hvem man syns fortjener en slik pris. Fristen for å komme med forslag er 1.oktober. 

Kultur- og idrettsstipend

Stipendet kan hvert år tildeles personer som bor i Krødsherad, og som er aktive innen kultur og idrett. Stipendet skal være til nytte og inspirasjon for videre utvikling innen sitt område. Stipendet er for tiden på kr. 15.000.- og utdeles normalt på kommunestyrets møte i desember. 

Kulturpris

Krødsherad kommune kan hvert år dele ut en kulturpris som skal anerkjenne, synliggjøre og motivere for kulturelt arbeid i kommunen. Kulturprisen skal være en hedersbevisning til personer/grupper/organisasjoner som har vist en særlig innsats for kulturlivet i Krødsherad.

Prisen skal normalt gis til en person bosatt i kommunen, lokal forening eller gruppe, som har utmerket seg innenfor kulturfeltet, bidratt til at kommunens inn-byggere opplever at de har et godt kulturtilbud, eller er med på å gjøre kommunen kjent utover landet. Prisen kan også gis til personer eller kulturtiltak som på annen måte er knyttet til kommunen.

Hele kulturfeltets bredde og mangfold skal over tid gjenspeiles i et tilsvarende mangfold blant prisens vinnere.

Du kan komme med ditt forslag på hvem du syns fortjener en slik pris.

Du kan lese mer om priser og stipendordninger på kommunens nettside