9.trinn inviterte til kunstutstilling

Onsdag var det duket for kunstutstilling på Krødsherad skole. 9.trinn har jobbet med et kunst prosjekt i samarbeid med Ron T Kawa (Maungarongo) fra New Zealand. Ron har deltatt på kunstneroppholdet for tekstilbasert kunst, Artist in Residence, hos billedkunstner Kristin Lindberg på Søndre Green. Gjennom oppholdet ble han satt i kontakt med 9.trinn for å bistå med kunst prosjektet. 

Som seg hør og bør på kunstutstilling så ble det høy stetteglass føring og mye brus i glassa. Elevene viste frem kunstverkene med stor iver og stolthet. 

Sander foran sitt bilde - Klikk for stort bilde

Sander kunne fortelle at han har laget ett bilde som representerer krigen mellom mayaene og britene, figuren på veggen har ikke kropp, og sander fortalte at de skulle gi seg med å krige hvis han ga fra seg kroppen sin. Bildet representerer kultur, trær og masse planter, sand, strand og blod. 

-Den er litt voldelig kanskje, men jeg håper du skjønner, avsluttet sander, som var ganske så stolt over kunstverket sitt. 

Thea Kristine foran sitt bilde - Klikk for stort bilde

Thea Kristine fortalte ivrig om Tiki, en litt morsom skapelse som skal vokte deg når du trenger beskyttelse.

-Her har vi brukt kreativiteten vår, det har vært moro, i tillegg har jeg lært å sy sikksakk sting med symaskin. 

Emeline, Keitija og Frøya sier at dette prosjektet har vært veldig gøy og at de har lært å bruke krativiteten når de har jobbet med bildene sine. 

Kunst- og håndtverkslærer Kjersti Nyhus inviterte Ron tilbake til skolen for å se kunstutstillingen.

-Vi har hatt det så gøy og du har vist oss hvordan vi kan bruke kreativiteten gjennom dine historier, du har en spesiell gave, ett stort hjerte, og jeg forstår hvorfor elevene helst ba deg om hjelp i stedet for oss lærere, humret hun når hun takket Ron for alt han hadde bidratt med. 

Ron forteller med stor entusiasme at det å ha blitt kjent med alle disse flotte elevene har virkelig vært ett av høydepunktene gjennom de 2 månedene han har vært i bygda. Han synes prosessen har vært fantastisk og føler seg adoptert av elevene. 

-Alle her har sin egen personlighet og teknikker, de er så åpne, jeg er vant med mye konflikter, her har det ikke vært en eneste konflikt. Jeg elsker elevenes syn på Te Ao maori, vær deg selv, se dine forfedre i ryggen. 

Kristin Lindberg var også en selvskreven gjest på utstillingen hun fortalte at hun synes det var rørende og gøy å få være med på slike prosjekter. 

-Det er fantastisk at jeg har fått introdusert dere for hvordan det er å være kunstner. Jeg lager kunst selv, men jeg vil også ha kunstnere boende hos meg. Jeg vil veldig gjerne at dere kommer på besøk til meg også, slik at dere kan treffe kunstnere hjemme på Søndre Green. 

Varaordfører Andreas Kagiavas Torp tok siste ordet, han takket på vegne av studentene og hvilken glede alle har hatt av prosjektet. Han sa videre at slike samarbeid er gull verdt. Torp og resten av gjengen håper på at både Ron og Kristin vil ta turen tilbake på skolen en gang i fremtiden. 

Te ao Māori understreker viktigheten av forhold mellom natur og mennesker. Det er et helhetlig verdensbilde som fokuserer på sammenkoblinger og er forankret i tikanga sedvaneverdier og lore og mātauranga-kunnskap.